Méret vételi tanácsadás


Méretvétel függöny, sötétítő, oldalsál esetén

A függönyök méretvételénél két méret a meghatározó, ami a függöny elkészítéséhez szükséges:

  1. a függöny szélessége

  2. a függöny magassága


1.) FÜGGÖNY SZÉLESSÉGÉNEK KISZÁMÍTÁSAfuggonymeret

  • A függöny szélességének kiszámításakor mindig a KARNIS, vagy a FÜGGÖNYSÍN szélességét vegyük alapul. „a.) méret” (Ne az ablak szélességét!)

  • RÚDKARNIS esetén a szélességet a díszítő elemek nélkül mérjük.

  • A függöny valódi szélessége a karnis méretének minimum másfélszerese, maximum háromszorosa lesz, a választott ráncoló ráncsűrűségének megfelelően. Ideális esetben általában a kétszeres mennyiség az ajánlott, de mindenkinek saját ízlése szerint tetszőlegesen választható.

  • Vitrázsfüggönyöknél, vitrázspálca, vagy kávéházi karnis alkalmazásakor a függönytartó közvetlenül az ablaktáblát szegélyező fa, vagy műanyag keretre kerül. „e.) méret” Ez esetben, figyeljünk az ablak nyithatóságának megőrzésére.

2.) FÜGGÖNY MAGASSÁGÁNAK KISZÁMÍTÁSA

  •  A padlóig érő függöny magasságának, vagy hosszának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a földig mérjük, majd a mért hosszúságból kivonunk annyit, ameddig a függöny szeretnénk, hogy érjen. "b.) méret"   Ez a távolság általában 2-5 cm-t. (Így függönyünk esése szép lesz, s nem piszkolódik.)

  •  Az ablakpárkányig érő függöny magasságának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a párkányig mérjük, majd a mért hosszúságból kivonunk azt a távolságot, amennyivel szeretnénk, hogy a párkánynál feljebb érjen. „c.) méret” Ez a távolság ideális esetben 2-5 cm. (Így függönyünk esése szép lesz, s nem súrlódik, nem fekszik fel a párkányra)

  •  A fűtőtestig érő függöny magasságának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a fűtőtestig mérjük, majd a mért hosszúságból kivonunk 3-10 cm-t. „d.) méret” (Radiátor esetén elég 3 cm; konvektor esetén - tűzvédelmi szempontból – legalább 10 cm-rel rövidebb függöny használata szükséges és ajánlott!)

Jó tanács!

  • Amennyiben egyszerre teszünk fel fényáteresztő függönyt és sötétítőt vagy oldalsálat, akkor a fényáteresztő függönyt 1-2 cm-rel rövidebbre készítsük, mint a sötétítőt vagy az oldalsálat. Erre azért van szükség, mert különben a fényáteresztő függöny a sötétítő alól ki fog lógni, ha behúzzuk azt.